Üretim

Üretim Aşamaları

Kalıplama

Kalıp  üretim ve tasarımlarında , müşteri beklentileri, kalıp imalat maliyeti, imalat şartlarına uygunluk, piyasa rekabet koşulları, maksimum verimlilik, ürün kalitesinin sürekliliği gibi kriterler dikkate alınmaktadır.

Hamur Kararı ve Karışımın Hazırlanması

Doğal Kauçuk-NR, Nitril Kauçuk-NBR, Kloropren Kauçuk-CR, Etilen Propilen Dien Kauçuk-EPDM, Florokarbon / Viton® Kauçuk-FKM, Silikon Kauçuk-VMQ, Hidrojene Nitril Kauçuk-HNBR, Bütadien Kauçuk-BR, Stiren Bütadien Kauçuk-SBR gibi yukarıda saydığımız kauçuk türlerinden ürünün kullanım amacına, yerine, çalışma şartlarına dayanımına gibi kriterler dikkate alınarak en uygun hamur en ekonomik şekilde hazırlanır.

Pişirme  Süresi

Ürünün hamur miktarı ve çeşidi dikkate alınarak en uygun süre, ısı ve basınçta preste vulkanize edilir.

Ürünün Kayıt Altına Alınması ve Sevk

Ürün presten alındıktan sonra kalitesi kontrol edilir. Temizlenir ve sevk edilir.

Kullandığımız Hammadde  ve Özellikleri

TABİİ KAUÇUK

Kullanım Alanları Bükülmeli Vibrasyon Yastıkları, Motor Bağlantıları, Diyafram İml.
Özellik Yüksek Derecede Kopma ve Yırtılma Direnci, Yüksek Elastikiyet, Düşük Kalıcı Deformasyon ve Yayılma Özellikleri
Şişme Dayanımı Sıcaklık Çok Yüksek Değilse Suda, Glikol Esaslı Yağlarda İyi, Mineral Yağlar, Gresler ve Mazotta Kötüdür.
Çalışma Sıcaklığı -60°C, +80°C Uzun Süre Yüksek Sıcaklığa Maruz Kalan Tabii Kauçuk İlk Önce Biraz Sertleşmeden Sonra Biraz Yumuşayabilir

SİLİKON KAUÇUK

Kullanım Alanları Termik ve Elektrik Sektörü; Otomotiv Sektörü; Gıda, Tıp ve İnşaat Sektörü; Savunma ve Güvenlik Sektörü
Özellik Yüksek Isı Dayanımı, Düşük Sıcaklık Esnekliği (İyi), Çok İyi Dielektrik Özelliği; Oksijen, Ozon ve Dış Etkenlere Karşı Çok İyi Dayanıklılık ve daha önemlisi Fiziksel Özellikleri Sıcaklık değişiminden çok az etkilenir. Gaz Sızdırmazlığının Oda Sıcaklığında Diğer Elastomerlerden Daha Yüksek Olması Özelliği ; İnce Diyafram İmalatında Tercih sebebidir. Oksijensiz Ortamlarda, Yüksek Sıcaklıkta Dipolimerize Olarak Bozulur.
Şişme Dayanımı Mineral Yağlarda ve İç Fren Yağlarında Orta, Düşük Molekül Ağırlıklı Esterlerde, Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonlarda Kötüdür. 100°C’ye Kadar Sıcak Suda Kullanışlıdır .
Çalışma Sıcaklığı -60°C , +230°C dir. Kısa Peryot İçin +230°C ye Kadar Dayanır.Özel Karışımlardan Yapılmış Parçalar -100 C’de Kırılganlık Göstermeyebilirler.

FLORO KAUÇUK (VİTON)

Kullanım Alanları Havacılık ve Uzay Sanayi , Otomotiv Sanayi , Silindir Kaplamaları Gibi Yüksek Pertormans Gerektiren Yerlerde Kullanılır.
Özellik Yüksek Sıcaklığa Dayanımı ve Kimyasal sağlamlıklarıdır. Gaz Geçirgenlikleri Düşüktür ve Vakumda Çok Az Ağırlık Kaybı Gösterirler. Yanmayı Geciktirebildiği Gibi; Işıkta Ozon ve Çatlama Dayanımı Çok İyidir. Sıcak Suya ve Buhara Mükemmel Direnç Gösterir.
Şişme Dayanımı Mineral Yağ ve Greslerde (Çok Katkılı Bile Olsa), Mazotta, Alifatik ve Aromatik Hidrokarbonlarda, Yanmaya Dayanıklı Bazı Hidrolik Yağlarda, Sentetik Havalı Motor Yağlarında İyi; Yanmaya Dayanıklı Fren Yağlarında Kötüdür.
Çalışma Sıcaklığı -20°C, +250°C’dir (Kısa Peryot İçin +230 °C’dir) Özel Karışımla -35°C, +230°C Olabilir.

EPDM KAUÇUK

Kullanım Alanları Radyatör ve Isıtma Hortumları, Beyaz Eşya Körük ve Contaları, Konveyör Kayışları, Silindir Kaplama, Isı, Işık, Oksidasyona, Ozona, Yaşlanmaya ve Hava Şartlarına Karşı Mükemmel Dayanım, İyi Dielektrik
Özellik Ekstruryon Profil Sektörü ve Hava Şartlarına Maruz Kalan Sızdırmazlık Bantlarında En İyi Tercihtir.
Şişme Dayanımı Sulu ve Konsantre Asit ve Alkalilerde, Sıcak Suda, Buharda, Asitlerde, Oksitlendiricilerde İyi, Aromatik, Alifatik ve Klorlanmış Hidrokarbonlarda Kötüdür.
Çalışma Sıcaklığı Sıcaklığı: -50°C, +150°C’dir

NEOPREN KAUÇUK

Kullanım Alanları Deniz suyu ve ortam şartlarında,Güneş ışınlarına maruz kalan alanlarda Alkol ve benzeri ,Titreşim emici olarak
Özellik Mükemmel titreşim sönümleme,açık alanlarda kullanımı ideal.
Şişme Dayanımı Deniz suyu ve güneş ışınlarına mukavemeti oldukça iyi. Kimyasal ve yağlarda orta.
Çalışma Sıcaklığı Sıcaklığı: -50°C, +130°C’dir
Menü